Allt om facket

Facket.net jämför Sveriges fackförbund så du hamnar i rätt fack med bästa möjliga villkor. Vill du gå med i facket så gör vi det enkelt och snabbt för dig att hitta rätt utifrån faktorer som betyg, villkor, förmåner, kontakt och yrke. Vår sida uppdateras kontinuerligt så att uppgifterna hålls aktuella.

Gå med i facket

Hur du blir medlem i facket

  • Jämför olika fackförbund i din bransch och fundera över vilka för- och nackdelart som finns i varje fackförbund. 
  • Välj det alternativ som passar dig bäst.
  • Ansök om medlemskap i ditt valda fackförbund.
  • Påbörja din resa som fackligt aktiv.

Utöver information om fackförbund jämför vi även beståndsdelar som a-kassa och inkomstförsäkring. Idag finns det över 55 fackförbund i Sverige, 28 olika a-kassor och en uppsjö med inkomstförsäkringar. Oavsett om du är student, nyanställd eller precis förlorat arbetet kan du finna berikande information om alla Sveriges fackorganisationer och hur dessa kan hjälpa dig i ditt yrkesliv.

FackförbundBetygMedlemsavgiftInformation
unionen⭐⭐⭐⭐⭐Från 50 kr /mån Läs mer om detta fackförbund
kommunal-logo-300x100Från 138 kr /mån Läs mer om detta fackförbund
seko⭐⭐Från 195 kr / mån Läs mer om detta fackförbund
st facketFrån 232 kr /mån Läs mer om detta fackförbund

Varför gå med i ett fackförbund?

Facket har som uppgift att stå upp för dig på din arbetsplats. Som medlem i facket för ditt fackförbund samtal med arbetsgivare i frågor som lön, anställningsvillkor, utbildning, jämställdhet, diskriminering, organisation och arbetsmiljö.

www.gåmedifacket.nu – Här finns listor med passande fackförbund för de flesta yrken i Sverige. Du kan hos oss hitta information om yrken inom juridik.

Hur facket fungerar

Fackförbund har ombudsmän som jobbar centralt i organisationen och fackligt förtroendevalda som är medlemmar ute i arbetslivet. Du har alltid en röst som medlem i facket och kan själv bli förtroendevald om du vill engagera dig i din fackliga organisation.

Idag är det lagstadgat att alla arbetsplatser med fler än fem anställda har ett tillsatt skyddsombud enligt arbetsmiljölagen.

Centralorganisationer

Många svenska fackförbund är med i en större centralorganisation, Sveriges centralorganisationer är TCO, SACO och LO vilka administrerar ett stort antal självständiga fackförbund.

Vad är ett Kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är en försäkring för dig som anställd. I praktiken är det ett avtal mellan din arbetsgivare och din fackorganisation vilket reglerar lön och villkor på din arbetsplats. Det finns både stora och små kollektivavtal, lokala som rikstäckande, allt beroende på bransch och fackförbund.

Varför ska man jämföra Sveriges fack?

Sveriges fackföreningar har mycket gemensamt som till exempel kollektivavtal för en trygg miljö på arbetsplatsen. Det finns dock många skillnader mellan fackförbund som är viktig att hålla koll på när du jämför dina alternativ, här är våra bästa tips.

  • Jämför medlemsavgift och a-kassa avgift. Medlemsavgift varierar ofta beroende på jobb och lön, se därför till att hitta ett erbjudande som passar din situation.
  • Försäkra dig om försäkring. Kolla om inkomstförsäkring ingår i medlemskapet, om det ingår ska du kolla vilket tak som erbjuds på försäkringen och om det täcker hela din lön.
  • Utforska Utvecklingsmöjligheter. Fackförbund är inte bara till för att göra det bättre på arbetsplatsen utan också stärka dig i ditt arbetsliv. Se vilka karriärverktyg som erbjuds och om dom passar dina framtidsplaner.
  • Vilka förmåner får du? Som ni redan förstått finns det många anledningar att bli medlem i facket. Vissa förbund erbjuder bland annat medlemslån, försäkringar och stipendium till sina medlemmar. Se vad ditt fack erbjuder.

Unionen är Sveriges största fackförening. Läs mer om Unionen om du är intresserad av vilka förmåner detta fackförbund kan erbjuda dig. Du kan hos Unionen bli medlem som tjänsteman, chef, egenföretagare och student.

Förmåner som medlem i facket

Det finns många förmåner med att gå med i facket vare sig du är student, anställd, chef eller egenföretagare. Dessa förmåner är ofta speciellt utformade för just din bransch och yrkesroll, därför är det extra viktigt att du hittar rätt fackförbund för just dig.

Du hittar detaljerade genomgångar av alla förmåner hos oss på varje fackförbunds respektive sida, eller kan du få en snabb översikt i vår jämförelse. Här är några av alla förmåner du kan få som medlem i facket.

10 Fackliga medlemsförmåner

  • Gör skillnad – Genom att vara med i facket ser du till att du och dina medarbetare får rättvisare villkor på arbetsplatsen, du kan själv vara med och påverka.
  • Skydd och Stöd – Fackförbund hjälper dig med både rådgivning juridiskt samt stöd om du skulle komma i konflikt med din arbetsgivare.
  • Billig försäkring – Genom samarbeten kan de flesta fackförbund erbjuda försäkringar till rabatterade priser, vare sig det gäller hemförsäkring eller helhetslösningar anpassade just för dina behov. Om  du vill läsa mer om olika typer av försäkringar kan du besöka försäkrat.se.
  • Medlemslån – Flera fackförbund erbjuder dig som medlem speciellt fördelaktiga lån. Detta gäller framförallt bolån, men även privatlån kan erbjudas, oftast med lägre ränta och utan uppläggningsavgift. Om du är egenföretagare och behöver ett företagslån till ett småföretag kan du ta ett vanligt företagslån eller så kan du ta ett medlemslån som du sedan lånar ut till ditt egna företag. Ditt företag betalar sedan ränta och amortering till dig istället för att betala direkt till banken. Jämför alltid räntor och villkor innan du lånar pengar. Vi kan rekommendera sidan om företagslån på Payup som utgångspunkt.
  • Vidareutbildning – Vissa fack erbjuder specialanpassade möjligheter till studiestöd och utveckling i form av seminarium och utbildningar för att utöka din kompetens i yrkesrollen.
  • Studentmedlemskap – Många fackförbund erbjuder ett speciellt medlemskap för dig som är student, detta medlemskap är generellt billigare och ger speciella förmåner som är lämpade till dig som studerar t.ex Litteraturstipendium.
  • Lyft karriären – De flesta av Sveriges fackförbund erbjuder karriärrådgivning, CV-Hjälp, LinkedIn granskning och annan smart vägledning för att ta din karriär till nästa nivå.
  • Rabatter – Som vi nu börjar förstå så har Svenska facken en rad samarbetspartners i näringslivet, detta gör det möjligt att erbjuda sina medlemmar rabatter på allt från hotellvistelser till el-avtal, kläder och försäkringar. Rabatten på el-avtal är extra uppskattad när elpriserna är höga.
  • Förtroendevald – Vill du verkligen vara med och förändra har du möjlighet att representera ditt fackförbund som förtroendevald. Detta gör det även möjligt att delta på sammankomster, seminarium och andra möten som förbundet anordnar. Idag finns det nästan 400 000 i Sverige med fackliga förtroende uppdrag.
  • Tillsammans är vi starka – Den absolut största förmånen med att gå med i facket är att du blir en del av den fackliga rörelsen, detta gör både dig och dina kollegor starkare på arbetsmarknaden.

Fackets medlemmar

Sveriges fackförbund är idag uppdelade i Centralorganisationer vilka organiserar yrkesgrupper och driver gemensamma frågor. De tre främsta Centralorganisationerna i Sverige är LO, TCO och Saco. Medlemsförbundens medlemmar representeras av grafen nedan.

Uppdelning

  • LO – 43.3%
  • TCO – 37.6%
  • Saco – 18.8%

Håller du över grafiken kan du se en ungefärlig uppskattning av medlemsantalet i varje centralorganisation 2016, informationen är hämtad från centralorganisationernas egna hemsidor.

Anslutning

Grafen ovanför visar anslutning inom facket från 1990 till 2016 i procent. Siffrorna är tagna från LO fakta, där du kan hitta mycket intressant information om arbetslivets villkor.

Hitta det rätta facket för din yrkesgrupp
Vilket fack tillhör jag?

Ofta är ditt yrke avgörande för vilket fack du kan bli medlem i. Vi använder Unionen Sveriges största fackförbund som exempel, här är enda kravet för medlemskap att du arbetar inom den privata sektorn, oavsett yrkesroll. Anställd, chef som egenföretagare. Unionen är en del av TCO som står för Tjänstemännens Centralorganisation.

Det finns givetvis mycket mer specifika fackorganisationer. Sök efter ditt yrke på vår sida för att se vilka alternativ som finns öppna för dig, jämför villkor och läs recensioner för att hitta det fack som passar dig bäst. Om du redan är med i en fackorganisation kan du alltid byta fack om du skulle hitta ett som passar ditt nuvarande yrke bättre. Hitta rätt förbund för ditt yrke och gå med i facket redan idag.

Bli medlem i Facket – Ständigt under utveckling

Varje år utvecklas både politiken kring den fackliga rörelsen samt fackförbunden själva. Under 2017 och 2018 har det blivit billigare att vara med i facket genom att regeringen beslutat att införa avdragsrätten för fackavgiften som införs från och med juli 2018. Samtidigt blir det billigare att vara medlem i Sveriges fackförbund, särskilt som student. Varje år har facket tappat medlemmar över hela världen och nya vägar för att rekrytera medlemmar prioriteras allt högre inom den svenska fackrörelsen.

Vi försöker alltid samla det senaste nyheterna kring fackets utveckling. Vill du läsa mer om förändringar och nyheter bland Sveriges fackförbund kan du hitta det bland våra artiklar. För att få bransch specifika nyheter rekommenderar vi dig att gå med i facket som passar dig och följa deras nyheter internt.

Kika in på Unionen.se och se vad de kan erbjuda just dig.
Videon visar vilka som kan bli medlemmar hos Unionen.

Rulla till toppen