Kommunal – Kommunala Facket

Ett av Sveriges största fackförbund är Kommunal, med sina drygt 500 000 medlemmar. Dessa arbetar inom kommun, landsting, kooperativ, lantbruk men även privata företag och församlingar. De allra flesta arbetar inom vården och äldreomsorg, men totalt har man cirka 230 olika yrkeskategorier representerade. Man beräknar att cirka 80 procent av alla medlemmar är kvinnor.

Man har delat upp Kommunal i 13 olika avdelningar, utspridda över hela landet. Därunder har man sektioner och klubbar. Totalt har man 467 sektioner och mer än 300 klubbar. Men den person man vanligtvis förknippar med facket är arbetsplatsombudet, som väljs av arbetskamraterna. Idag har man över 31 000 arbetsplatsombud. Vanligtvis är skyddsombudet samma person, med speciellt intresse i arbetsmiljön.

Kommunal organisation och målsättning

Kommunal gör regelbundet undersökningar för att se vad medlemmarna helst vill att de ska ta itu med. Ett av de faktum som kommer upp är att även om man tycker om sitt jobb är fortfarande arbetsvillkoren ett stort hinder för att trivas. Man lägger därför ner en hel del arbete på utveckling av välfärden och de som arbetar med den. Stimulerande arbetsuppgifter och inflytande på arbetsplatsen ligger högt på agendan. Något som Kommunal också värnar om är vidareutbildning för sina medlemmar. Man satsar därför påhögskoleutbildningar inom sektorerna, med lärcentrum som alternativa läroformer. Samtidigt arbetar man med arbetsgivarna för att de ska inse värdet av bättre vård och att detta kan göras med den personal man redan har.

Medlemsförmåner hos kommunal fackförbund

Det finns flera förmåner som följer med ett medlemskap i Kommunal. Inkomstförsäkringen är ett mycket bra komplement till a-kassans ersättning när man blir arbetslös, eftersom ersättningstaket höjs till runt det dubbla. Samtidigt har man möjlighet att teckna försäkringar för sig själv och hela familjen till ett reducerat pris. Men man får även rabatt på olika ställen genom att visa upp sitt medlemskort. Resor, sportsevenemang, elavtal, musikaler och mycket annat. Man kan också uppgradera kortet till MasterCard, vilket medför ytterligare förmåner.

Som medlem i Kommunal har man tyngden av en stor organisation i ryggen. Eftersom man också hör till LO, blir trycket på arbetsgivare under förhandlingar och tvister mycket stort. Hela tiden pågår det arbete och förhandlingar för att arbetsförhållandena ska bli bättre och mer rättvisa. Ett stort problem för många medlemmar är barnomsorg på obekväm arbetstid. Här arbetar man för längre och flexiblare öppettider, även på nätter och helger. Mycket av Kommunals arbete ligger därför runt arbetstider och förhållanden, samt hur medlemmarna ska få hela sitt liv att fungera trots speciella arbetsvillkor.

5.5 Total Score
Kommunala facket

Fackförbundet för dig som arbetar kommunalt

5.5Expert Score
Förmåner
6.5
Försäkringar
6.5
Support
5.5
Yrkesstöd
5
8.8User's score
Förmåner
5.5
Försäkringar
10
Support
10
Yrkesstöd
10
PROS
 • Fokuserat
CONS
 • Skandalomsusat
Add your review  |  Read reviews and comments

3 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Omdöme
  10

  så ni alla vet..

  + PROS: finns inget att säga
  - CONS: medlemmarnas pengar går till burleska fester och annat trams, hela ledningen borde avgå.
  Helpful(1) Unhelpful(1)You have already voted this
 2. 5
  Förmåner
  100
  Försäkringar
  100
  Support
  100
  Yrkesstöd
  100

  Väldigt bra och fin fack! hjälper till om de e svårt. Skandalen är gjord, kan vi vända blad tack!

  Helpful(1) Unhelpful(0)You have already voted this

Leave a reply

Your total score

Facket.net
Compare items
 • Total (0)
Compare
0